Kaj nas je naučila COVID-19? – O fleksibilnosti delovnih razmerij

Čas branja: 2 min

COVID-19 in cel barvni spekter scenarijev

COVID-19 kot prva epidemija našega časa je dodobra obrnila na glavo marsikateri poslovni svet in iztirila mnogotere poslovne načrte, strategije in taktike. Tukaj ne govorimo samo o podjetjih, ki so se takorekoč čez noč soočila z izgubo svojih prihodkov ali celo prepovedjo obratovanja niti ne zgolj o tistih, ki se bodo s spremenjenimi razmerami soočala še po tem, ko bo pandemija vsaj uradno mimo. V tem prispevku bo govora tudi o tistih, ki se v teh časih utapljajo v naročilih in ne zmorejo obvladovati skokovitega porasta povpraševanja – vemo ja, zveni kot sladke skrbi, pa še vseeno so skrbi.

Ravno to situacijo, od najbolj črne pa do najbolj bele imamo v mislih, ko rečemo COVID-19 in cel barvni spekter.

Kljub raznolikosti situacije, v kateri so se znašla tako podjetja kot celotne panoge, pa imajo vsi nekaj skupnega – potrebo po fleksibilnih in učinkovitih delovnih razmerjih.

 

Kaj je fleksibilno delovno razmerje?

Consilium novicaFleksibilno delovno razmerje je delovno razmerje, ki tako delavcu kot delodajalcu omogoča kar najboljši izkoristek čas.

Zveni smiselno? Nam že.

Ko pridemo na področje delovnih razmerij, smo vajeni rigidnih pravil, ki jih opredeljuje Zakon o delovnih razmerjih, kolektivne pogodbe in druga spremljajoča zakonodaja, ob kateri marsikdo (kar priznajmo) zazeha.

COVID-19 pa je udarila kot strela z jasnega in nas prisilila, da ta razmerja čez noč spremenimo; gostinski obrati so zaprli svoja vrata, javni promet je ustavljen, meje zaprte in otroci doma – skratka še pred enim mesecem nepredstavljive razmere so postale vsakdanjik.

In kaj se je zgodilo?

Nič in hkrati vse.

Delavci delajo od doma, podjetja so prestrukturirala svoje poslovne načrte, določeni so se osredotočili na večni seznam opravkov, za katere do tedaj ni bilo časa, spet drugim pa so se odprle možnosti, na katere prej niso niti pomislili.

Še včeraj rigidna in nespremenljiva delovna razmerja, so pokazala, da so lahko fleksibilna in prilagodljiva.

Vprašanje pa je ali bomo pustili, da ta lekcija izgine, ko bodo minili začasni ukrepi in pandemija ali pa se bomo iz nje naučili kako prilagoditi naše poslovne procese tako da bo izkoristek časa na obeh straneh (tako delavčevi kot delodajalčevi) kar najboljši?

Lekcijo smo že (drago) plačali, na nas pa je, da iz nje potegnemo, najboljše kar se da.